مقاله موتور برق بنزینی, مقاله موتور برق دیزل

موتور برق بنزینی یا دیزل

diesel or gas

برای اینکه انتخاب درستی بین موتور برق بنزینی یا دیزل داشته باشیم، فارق از تمام راهنمایی های غیر کارشناسانه و بعضا سودجویانه برخی افراد و فروشندگان، کافیست یک شناخت درست و علمی از این دو مدل موتور برق داشته باشیم تا با آگاهی و اعتماد، خودمان دستگاه مورد نیازمان را انتخاب کنیم.

مقایسه موتور برق بنزینی با دیزل (گازوییلی) در غالب یک مقاله کوتاه و روان. با ما همراه باشید:

همچنیم مقاله راهنما خرید موتور برق به ویژگی های مهم یک موتور برق می پردازد، که حتما باید هنگام خرید توجه داشته باشید.

تفاوت بین موتور برق دیزلی و بنزینی:

اولین و مهمترین تفاوت این دو نوع موتور برق، نوع سوخت، و سیستم سوخت رسانی آنهاست. در موتور برق بنزینی، سوخت بنزین توسط کاربراتور با هوا ترکیب شده و توسط شمع جرقه زده میشود و احتراق انجام میشود. اما در موتور برقهای دیزل، کاربراتور و شمع وجود ندارد و گازوییل به وسیله سیستم انژکتور متشکل از پمپ گازوییل و سوزن انژکتور، پودر میشود و به واسطه تراکم بالا، در محفظه سیلندر احتراق صورت میگیرد. به همین دلیل مصرف سوخت در موتور برق های گازوییل پایین تر است.

سوخت موتور برق:

از آنجایی که گازوییل یک سوخت چرب است و سیستم سوخت رسانی انژکتور راندمان بالاتری دارد و سوخت کمتری درون موتور میسوزد، میتوان گفت: موتور برقهای دیزل کم استهلاکتر از موتور برقهای بنزینی هستند. و در عین حال، مدت زمان بیشتری میتوانند به صورت دائم و یکسره کارکنند.

از طرفی بنزین در دسترس تر است و راحتتر تامین میشود.

 

طول عمر موتور برق: 

توجه داشته باشید اولین چیزی که طول عمر یک موتور برق را تعیین میکند، نحوه نگهداری و البته کیفیت ساخت دستگاه میباشد.

اما در یک شرایط یکسان موتور برقهای دیزل طول عمر بالاتری دارند.

البته موتور برقهای بنزینی نیز مزایای خود را دارند، مانند وزن و … که در ادامه میگوییم..

 

وزن موتور برقها:

برنده این بخش موتور برق بنزینی است. آلیاژ و ساختار موتور های بنزینی طوری طراحی شده که وزن کمتری دارند و این به معنی پایین بودن کیفیت آنها نیست و یکی از دلایل فنی آن پایینتر بودن کمپرس نسبت به مدلهای دیزل میباشد. که همین امر باعث میشود لرزش و صدا در موتور های بنزینی کمتر باشد.

موتور برقهای پرتابل یا قابل حمل:

تنها موتور برقهای بنزینی مدل پرتابل یا فوق سبک دارند. که وزنن آنها از حدود ۵ کیلوگرم (۱ کیلووات) شروع میشود. و سبکترین موتور برقهای دیزل 60 کیلوگرم (۳ کیلووات) و 100 کیلوگرم (۵کیلووات) میباشد.

 

دو موتور و یک ژنراتور:

جالب است بدانید، موتور برقهای بنزینی و دیزل در بخش ژنراتور (مولد برق) تفاوت چندانی ندارند و بعضا حتی دو نمونه موتوربرق بنزینی و دیزل با توان یکسان هستند که تنها در بخش موتور متفاوتند و ژنراتور آنها کاملا مشابه هم هستند حتی مارک و مدل فنی ژنراتورهایشان دقیقا یکی است.

میزان صدا موتور برق:

همانطور که توضیح دادیم، به دلیل بالاتر بودن کمپرس، موتورهای دیزل صدای بیشتری تولید میکنند. البته برخلاف تصور عموم از موتورهای دیزل پر سر و صدای قدیمی، امروزه مدلهای جدید هم صدای کمتری تولید میکنند، وهم فضای کمتری اشغال میکنند. اما باز در مقایسه با مدلهای بنزینی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد پر سر و صداترند. و برای مصارف خانگی و ویلا و… مدل بنزینی مناسبتر میباشد.

و همچنین با کمک مقاله ۱۰ روش برای کاهش صدای موتور برق میتوانید صدای موتور برقتان را کاهش دهید.

کاربرد موتور برقهای دیزل و بنزین:

به یاد داشته باشید مهمترین کاربرد موتور برقهای دیزل، در حوزه صنعت و در توانهای بالاتر میباشد که با نام دیزل ژنراتور شناخته میشوند. و در طرف مقابل موتور برقهای بنزینی در مصارف غیر صنعتی و خانگی و مسافرتی بیشترین کاربرد را دارند.

اما موتور برقهای دیزل در توانهای پایینتر نیز در بخش باغداری و تامین برق ویلاهای تفریحی و همینطور ساختمان سازی کاربرد دارند.

 

تعمیر و نگهداری موتور برق:

باید در نظر داشته باشید، موتور برقهای بنزینی ساختار ساده تری نسبت به مدل دیزل خود دارند و تعمیر و سرویس آنها نیز راحتتر و کم هزینه تر انجام میشود. تعمیرکار موتور برقهای بنزینی بیشتر در دسترس هست و موتور برقهای دیزل را هر تعمیرکاری نمیپذیرد و اصطلاحا برای اینکار باید به دنبال یک دیزل کار باشید. (اما سرویس دوره ای چندان تفاوتی ندارد و تقریبا یکسان هست).

هزینه نگهداری موتور برق های دیزل، به دلیل استهلاک پایینتر کمتر از موتور برقهای بنزینی میباشد. این مسئله بیشتر در بلند مدت نشان داده میشود.

 

موتور برقهای هوا خنک و آب خنک:

  • موتور برقهای هواخنک رادیاتور ندارند و با جریان هوا که از طریق یک پروانه (یک پروانه برای موتور و یک پروانه برای ژنراتور) تولید میشود خنک میشوند. در حقیقت این پروانه ها هوای گرمی که از موتور و ژنراتور دستگاه ساطح میشود را دفع میکند تا دمای دستگاه بالاتر نرود.
  • موتورهای آب خنک دارای یک یا چند رادیاتور آب هستند و مانند خودروها، گرمای آب درون رادیاتور به وسیله یک فن دفع شده و دمای موتور را پایین نگه میدارد.

موتور برقهای امروزی تا توان ۱۰ کیلووات، اغلب هواخنک هستند و از توان ۱۰ کیلووات به بالا به رادیاتور مجهز میشوند.

 

مدت زمان کارکرد دائم:

اصطلاح دائم کار به موتوربرقهایی اتلاق میشود که دور موتور پایینتری دارند و مجهز به رادیاتور آب هستند اما توجه داشته باشد که هیچ موتوربرقی که بتواند ۲۴ ساعت هرروز کار کند ساخته نشده مگر دیزل ژنراتورهای صنعتی بزرگ در پروژه های خاص که برای آنها سیستم کولینگ منحصر به فردی طراحی و پیاده سازی شده.

اما به صورت معمول، موتور برقهای هواخنک در مدلهای بنزینی: هر ۴ تا ۵ ساعت کار به ۱ ساعت استراحت و در موتور برقهای هواخنک در مدلهای دیزل: هر ۶ تا ۷ ساعت به ۱ ساعت استراحت نیاز دارند.

 

 

مارکهای موتور برقهای بنزینی و دیزل :

در رنج ۱ تا ۱۰ کیلووات موتور برقهای بنزینی در بازار از تنوع بیشتری برخوردارند. و کمتر برندی را پیدا میکنید که دو مدل موتوربرق بنزینی و دیزل داشته باشد. و در عین حال موتور برقهای بنزینی کوچک و بزرگ از نیم تا ده کیلووات در انواع مارک ها و رنگها در بازار موجود میباشد اما موتور برقهای دیزل تنها از توان ۵ کیلوات به بالا تولید و در بازار عرضه میشوند. و به همین خاطر برای خرید یک موتور برق بنزینی نیاز بیشتری به تحقیق و بررسی دارید.

قیمت:

شاید برای برخی از ما قیمت یک محصول اولویت خرید باشد، اما باید در نظر بگیریم برای خرید موتور برق، تنها قیمت ملاک نیست و میبایست هزینه سوخت و نگهداری و تعمیر و قطعات یدکی را نیز از قبل محاسبه کنیم و با آگاهی محصول مورد نظرمان را انتخاب کنیم.

به طور کلی موتور برقهای دیزل نسبت به مدل بنزینی، با توان و امکانات مشابه، گرانتر هستند (در حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد).

اما در ادامه هزینه تعمیر و لوازم یدکی موتور برقهای دیزل از نمونه بنزینی بیشتر است و همینطور اگر هزینه سوخت مورد نیاز (بسته به مصرف روزانه خود) به مدت مشخص (مثلا یک یا چند سال) را حساب کنید، سپس اختلاف ۲۰ تا ۳۰ درصد دو مدل را در مبلغ به دست آمده لحاظ کنید، میبینید که هزینه تمام شده برای خرید و استفاده بلند مدت از یک موتور برق دیزل یا بنزینی برای شما (به صورت شخصی سازی شده) روشن میشود. این روش به شما کمک میکند تا با آگاهی و اطمینان بیشتر، موتور برقتان را انتخاب کنید.

ایمنی:

  • از آنجایی که بنزین اکتان بالاتری دارد نگهداری موتور برقهای بنزینی، مستلزم دقت و احتیاط بیشتر است.
  • موتور برقهای دیزل هنگام راه اندازی دود بیشتری تولید میکنند.
  • دود خروجی موتور برقها سمی بوده و در مورد موتور برقهای بنزینی احتیاط بیشتری میطلبد.
  • از روشن کردن موتوربرقهای دیزل و بنزین در فضای بسته پرهیز کنید.

 

اشتباهات رایج:

  • موتور برقهای دیزل دائم کار هستند. (تصور اشتباه) توضیح داده شد.
  • موتور برقهای دیزل دور پایینتری دارند. (تصور اشتباه) توضیح داده شد.
  • موتور برق بنزینی زود خراب میشود. (تصور اشتباه)
  • موتور برق دیزل کثیف کاری دارد. (تصور اشتباه)
  • موتورهای دیزل قویتر از موتورهای بنزینی اند. (تصور اشتباه) توضیح: همانطور که اشاره شد موتورهای دیزل کمپرس قویتری دارند اما توجه داشته باشید در یک توان یکسان، شاید موتور دیزل به واسطه کمپرس و وزن قطعات کمی قویتر باشد اما در مقایسه دو موتور برق ۵ کیلووات تفاوتی وجود ندارد. چرا؟ به این دلیل که موتور برق بنزینی ۵ کیلووات دارای یک موتور بنزینی ۱۳ اسب میباشد و موتور برق دیزل ۵ کیلووات دارای یک موتور دیزل ۱۰ اسب میباشد.

 

جمع بندی خرید موتور برق بنزینی یا دیزل:

موتور برق دیزل:

مزایا: سوخت ارزانتر، مصرف سوخت کمتر، استهلاک کمتر، ساعت کار مداوم بیشتر،

معایب: قیمت بالاتر، وزن بیشتر، ابعاد بزرگتر، صدای بیشتر، هزینه تعمیر بیشتر، لوازم یدکی گرانتر

موتور برق بنزینی:

مزایا: قیمت مناسبتر، وزن سبکتر، ابعاد کوچکتر، صدای کمتر، تنوع بیشتر،‌ تعمیرات راحتتر، لوازم یدکی ارزانتر

معایب: مصرف و هزینه سوخت بیشتر، ساعت کار مداوم کمتر، استهلاک بیشتر،

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *